När jag studerade statsvetenskap i början av 1990-talet hade den s.k. maktutredningen med den synnerligen kompetenta professorn Olof Petersson som ordf. fått ett stort genomslag.
En viktig del i utredningen handlade om mediernas roll i Sverige. Att yttrandefriheten är grundlagsfäst är en vår demokratis allra främst hörnpelare. Men varje demokratiskt system inrymmer värdekonflikter och yttrandefriheten kolliderar ibland med andra värden.
SNS, där Olof Petersson varit verksam, har fortsatt att granska och debattera makt och maktrelationer i samhället. I Demokratirådets rapport 2007, Medierna och yttrandefriheten debatteras ämnet vidare. De skriver:
”Yttrandefriheten begränsas av hänsyn till personlig integritet och andra skyddsvärda intressen. Vid dessa avvägningar händer det ofta att yttrandefriheten hamnar som »god tvåa«. Det finns argument för att inskränka yttrandefriheten som i dag har brett stöd både bland väljare och bland politiker. Det bräckliga stödet för yttrandefriheten får ses mot bakgrund av att debatten om yttrandefrihetens grundläggande principer varit snäv och ytlig.
Behovet av en sådan principdebatt är särskilt stort eftersom de värdekonflikter som yttrandefriheten aktualiserar många gånger är svårlösta. Staten spelar här flera olika roller. Staten står som konstitutionell garant för rättsstat och medborgerliga fri- och rättigheter och svarar därigenom för det rättsliga skyddet för det fria ordet. Men staten sätter också gränser för yttrandefriheten och bestämmer om tystnadsplikt och sekretess.”
I en myndighet som Försvarsmakten, likväl som andra försvarsmyndigheter m.fl, hanteras stora mängder sekretessbelagd information. Enligt 15 kap 2 § offentlighets- och sekretess-lagen (2009:400) gäller sekretess för uppgift som berör verksamhet för att försvara landet eller planläggning eller annan förberedelse av sådan verksamhet eller som i övrigt rör totalförsvaret, om det kan antas att det skadar landets försvar eller på annat sätt vållar fara för rikets säkerhet om uppgiften röjs. Sådan sekretess utgör s.k. försvarssekretess.
Grundlagen om yttrandefrihet och sekretesslagen skapar därmed de ramar som vi alla har att röra oss inom. Som försvarsanställd och medborgare i övrigt är detta något man måste förhålla sig till och reflektera över – vad ska jag, vad vill jag och vad kan jag säga & skriva offentligt? Det blir ytterst en omdömesfråga.
När det gäller media och journalister och andra som offentligt ger ut tryckt och otryckt information i olika media finns en kombination av drivkrafter; allt från vinst- till egen- och allmänintresse. Det kan vara bra att ställa sig frågan om vilken drivkraft som ligger bakom att en viss text eller information publicerats i vårt brokiga medielandskap – att källkritiskt granska och vid behov blottlägga tendensiösa artiklar och inlägg är inget självändamål men ändock viktigt. Man kan nog också utgå ifrån att vissa som skriver i social media och på bloggar etc. medvetet avser sprida desinformation eller information som syftar till att destabilisera och skapa en för Sverige negativ opinion.
Jag har vid några tillfällen andats kritik mot försvarsjournalisten Mikael Holmström. Min kritik går ut på att han till stor del byggt sin journalistik på sensationer och på ”sina källor” i försvarsetablissemanget, något som också varit hans grundlagsfästa skydd. Emellertid finns det således personer i min organisation som medvetet läcker ut sekretessbelagd information – där meddelarfriheten är inskränkt – till honom.
En fråga man kan ställa sig angående Mikaels Holmströms bevakning av försvarsrelaterad frågor är bl.a. vad det gett för effekter och hur det tjänat Sverige? Hans intervju med ÖB sent på året 2012 som briserade som en bomb i början av 2013 skapade ju debatt – det vet vi. Vi vet också att ÖB blev sjukskriven strax efter och att relationen mellan Försvarsmakten och Regeringskansliet frös till rejält, vilket ingen tjänat på. Mikael har förvisso genom sensationer som En-veckas försvaret och Ryska påsken bidragit till ökad debatt. Ur mitt perspektiv dock ofta utifrån en delvis förlegad syn på säkerhets- och försvarspolitik. Att jämföra olika nationers antalsmässiga innehav av stridsvagnar, fartyg och flygplan säger mycket lite om militär förmåga och kapacitet numera. Kalla krigets realiteter och krigföringsprinciper finns inte längre och hotbilden har tagit sig andra uttryck än enbart hot från ryska kinetiska vapensystem.
Personligen tycker jag att det är mycket välkommet att det kommit igång en rejäl debatt om vår nations mest grundläggande värden – förmågan att kunna försvara sin suveränitet och integritet. Vi har en unik ställning med ett fysiskt säreget säkerhetspolitik läge som i kombination med vår unika militärgeografi skapar särskilda förutsättningar. Men också genom ett mycket säreget arv där hela nationen helt igenom varit totalförsvarsorganiserad. Det nya läget utan kallt krig mellan två alliansblock men med ett Ryssland som armbågar sig fram i sitt nära utland och som skramlar vapen, är förstås en realitet att hantera. Att försvarsbloggare debatter detta är förstås bra. Emellertid kan debatten ibland uppfattas lite ensidig där det bara är hotet från den regionala stormakten i öster som manifesteras, samtidigt som mer eller mindre detaljerade analyser av Försvarsmaktens alla tillkortakommanden läggs i dagen. Men som jag påpekat – här finns avgörande skillnader mellan att vara mer eller mindre autonom bloggare eller om man har ett formellt ansvar, t.ex. i ett militärt Högkvarter. Det formella ansvaret för ett statsråd regleras emellertid i regeringsformen och där det vidare föresägs att det finns ett kollektivt ansvar för regeringsbesluten. Det innebär att alla viktiga regeringsbeslut – inom alla politikområden – berör alla statsråd med krav på att skapa och ansvara för en helhet i svensk politik och förvaltning. Frågan om hur bra man tycker att detta utövas är förstås knäckfrågan och som ska bevakas och debatteras.
Avslutningsvis – man kan reflektera över ordet lojalitet och vad det innebär. De flesta av oss har flera lojaliteter samtidigt; familj, idrottsklubb, nationen, arbetsgivare, underställda, chefer etc. För mig som arbetar i ett uniformsyrke där min yrkesprofession t.o.m. finns reglerad i en regeringsförordning, finns ett starkt patos för såväl mitt yrke som sådant, men också lojaliteten till min arbetsgivare – Försvarsmakten och svenska staten. Då Försvarsmaktens verksamhet är väsensskild från huvuddelen av annan statlig verksamhet – att med vapenmakt samt list & metod kunna försvara vårt territorium och våra nationella intressen – ja då kan man reflektera över vad som är omdömesgillt och inte i försvarsdebatten i vår strävan att skapa och ha en Försvarsmakt som ska inge respekt och leverera hög tröskeleffekt mot alla typer av angrepp.
Det är antalet förband i kombination med deras kvalitet som är avgörande för förmågan att stå emot ett fientligt angrepp. Lägg därtill att alla förband är system av system och samövning och uthållighet är ytterligare faktorer som har stor påverkan på förmågan.
Jag förstår att HKV tycker att samövning och övning av redan utbildade och krigsplacerade soldater är djupt gammalmodigt .Dock är tråkiga och enligt svensk syn förlegade saker som KFÖ med hela brigader och andra delar av försvarsmakten nödvändigt om någon effekt av de 40 miljarder som skjuts in i FM skall finnas.
Idag är en ”manöver” med flera bataljoner på papperet ungefär 700 man ”svag” inte ens de extremt fåtaliga förband som finns organiserade kan övas samtidigt i full numerär utan enskilda kompanier får agera bataljoner och brigadstaben får leka krig på egen hand.
Att tror att en HV bataljon och 150 man värvade soldater kan försvara Gotland är mot någon form av seriöst angrepp är nonsens, att tror att Gripenplan som står i plåthangarer utan Lv skydd kan överleva mer än några få timmar av ”krig” är häpnadsväckande naivt.
Vi kan göra samma tankelek gällande marinen eller arméns tyngre vapensystem eller vår stridsledning.
Svensk militär har helt skrotat all redundans i både ledningssystem och baseringsplatser, vi är mycket sårbara för ”omoderna” kinetiska vapen som Iskander eller styrda bomber.
Att då ägna sig åt tramsig politiska pamfletter i blogg form där volym påstås vara en ickefråga och där anställd soldat alltid är bättre än en vpl.soldat är under all kritik.
Svar till Johan Libbo från Mikael Holmström
Naturligtvis ska företeelser inom journalistik – och inom försvaret – kunna diskuteras öppet. En bra grund för detta är dock korrekta fakta. Din bloggpost innehåller dessvärre flera sakfel. Jag begränsar mig av tidsskäl till dessa och lämnar omdömen om min journalistik därhän.
1. Vad gäller ”ryska påsken” har Justitiekanslern prövat frågan sedan Försvarsmakten i en anmälan till Säkerhetspolisen ifrågasatt min och andras publiceringar samt dessutom vad försvarsbloggarna skrev om händelsen. JK prövade FM:s anmälan och slår i sitt beslut fast att den grundlagsfästa meddelarfriheten – ej har överträtts. Se JK beslut:
http://www.jk.se/Beslut/Tryck-OchYttrandefrihetsarenden/3782-13-30.aspx
2. JK slår också fast att publiceringen var av sådan art att den ej – OBS – innebar yttrande- eller tryckfrihetsbrott – den har alltså inte skadat rikets säkerhet (Det vore ju också egendomligt eftersom det ryska flygets aktivitet var känd i grannländerna och en namngiven svensk generallöjtnant i Högkvarteret i min artikel sade att inga Gripen fanns i beredskap på långfredagsnatten).
3. De försvarsbloggare som skrivit om ”ryska påsken” blev ett ärende för Åklagarkammaren för säkerhetsmål som beslutade att inte inleda en förundersökning.
4. Min intervju med ÖB Sverker Göranson om enveckasförsvaret föranledde inte heller, efter lite betänketid av Åklagarkammaren för säkerhetsmål, någon förundersökning mot ÖB för att ha begått sekretessbrott.
Slutligen: Du påstår att det ”finns det således personer i min organisation som medvetet läcker ut sekretessbelagd information – där meddelarfriheten är inskränkt – till honom” (Mikael Holmström). Jag vet inte vad Du bygger detta på – sådan efterforskning av källor är förbjuden för myndigheter enligt grundlagen.
Men som jag visar i punkterna 1-4 har meddelarfriheten och sekretessfrågorna prövats av rättsvårdande myndigheter i just de två fall Du nämner, ryska påsken och enveckasförsvaret.
I bägge fallen har de rättsvårdande instanserna i sina beslut gjort en annan tolkning rättsläget än den – felaktiga och mer restriktiva – som Du väljer att torgföra.
Med vänlig hälsning
Mikael Holmström
Säkerhetspolitisk reporter Dagens Nyheter (vid de aktuella publiceringarna på samma post i Svenska Dagbladet).
Slå ihjäl budbäraren när budskapet inte passar är bloggens åsikt uppenbarligen.
Att vi inte har ett fungerande försvar och har en militär ledning och en politisk sådan som inte har för avsikt att ens skaffa ett för att det inte passar in i deras powerpoint och omvärldsanalys från 90 och 00 tal är uppenbart.
I mitt inlägg står det inte explicit att vare sig ”enveckasförsvaret” eller ”Ryska Påsken” bygger på att någon lämnat sekretessbelagd information till dig i din kapacitet som journalist.
Emellertid har du genom åren skrivit en stor mängd artiklar m.m. Om, när och i vilken eventuell omfattning du tagit emot sekretessbelagd information i din roll som journalist eller medlem i någon akademi är i högsta grad en hypotetisk fråga. Jag anklagar ingen i mitt inlägg, utan konstaterar bara att det finns olika grad av omdömesgilla personer i försvarsmyndigheterna likväl som i journalistkåren.
Du pekar på ett mycket intressant fenomen i den säkerhetspolitiska debatten. Jag upplever själv att det är mycket starka krafter, interna och externa, som vill att FM återgår till ett invasionsförsvar och därför ser till att information släpps eller publiceras som påverkar opinion och politiker i den riktningen. Många är nostalgiker men jag utesluter inte främmande makts påverkan i debatten.
Ett invasionsförsvar är helt fel för att gynna Sveriges och EU:s säkerhetspolitik. Tyvärr framkommer det inte lika ofta i debatten längre. Kanske för att det är för komplext för gemene man att ta till sig.
Att försvara Sverige har aldrig varit gammalmodigt, tycker du det så är du nog inte ens på läktaren. EU har inga och kommer aldrig få några militära muskler, Nato är väldigt svagt och kan knappt skydda sig själva, att stödja Sverige vid ett angrepp finns det inte resurser till annat än symboliskt.
Vi kommer få se en repris av angreppet på Skandinavien 1940 fast då mot Gotland/Sverige om ryssen vill agera, skillnaden är att Sverige kommer sprattla i några timmar sedan är det över, frågan är då vad alla utlandsbataljoner har gjort för nytta? Soldaterna i Mali borde eg. öva på Gotland, inte leka kolonialpolis åt Frankrike.
FM´s fokus är fel, ledningen behöver bytas ut och nya kvastar få i uppdrag att sopa.